Starta Enskild firma

Starta Enskild firma

Idag är det förmodligen lättare att starta eget företag än någonsin tidigare. Faktum är att det numera finns massor med olika sätt att starta och driva verksamheter online. Detta har då gjort att det inte alls krävs, eller krävs en mycket liten, investering i form av kapital.

Kanske kommer du få jobba lite mera på egen hand och sätta till lite flera timmar för att lyckas i början. Dock kommer detta innebära mindre risker för både person och företag. På så sätt lämpar det sig nu att starta enskild firma för många istället för ett aktiebolag. I och med att det många gånger inte finns mera investerat än en person har råd att förlora, behöver du inte längre skyddet som ett aktiebolag ger.

Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången.

Starta Enskild Firma På Mindre Än 5 Minuter!

starta enskild firma

KLICKA HÄR FÖR MER INFORMATION

Nu är det naturligtvis inte så att vi påstår att starta enskild firma är lika bra som och kan jämföras med ett aktiebolag. Här finns det fortfarande många andra aspekter på en företagskonstellation, som helt klart ger personer som driver aktiebolag stora fördelar framför valet av enskild firma.

Vad vi säger är att det kan vara lönsamt för alla som startar i mindre skala, utan stora investeringar, att börja med att starta enskild firma. Detta för att sedan skifta till aktiebolag inom 12 månader, eller när företaget expanderar så detta blir en stor fördel.

Inom vissa yrken kan det även vara bättre med enskild firma, samt det finns en hel del andra fördelar som exempelvis lägre skatt till en viss gräns. Egenavgifterna är lägre än arbetsgivaravgiften i aktiebolag.

Vad är en enskild firma?

Som vi direkt nämnde att en enskild firma skulle betyda mindre risker för dig som företagare, är inte helt sant. I det fallet handlar det enbart om den ekonomiska insatsen och risken att förlora denna. I alla andra fall kommer starta enskild firma, alltid att innebära större risker än att starta en verksamhet med ett aktiebolag. Den stora anledningen till detta är att ett aktiebolag blir en egen juridisk person, medan den enskilda firman är precis samma sak som din egen person.

Trots detta finns det fördelar att börja sin verksamhet genom att starta enskild firma. Nedan ser du vad som utmärker en enskild firma. Detta för att i efterhand se vilka fördelar det finna att starta enskild firma för alla som vill prova vingarna att driva eget.

Detta utmärker en enskild firma:

 • Firmatecknaren är personligen ansvarig för och juridisk person bakom den enskilda firman.
 • Skatt på företagets ekonomiska vinst slås samman med den personliga inkomsten och måste betalas varje år.
 • För det mest kräver inte en enskild firma någon revisor, med anledning av låg omsättning.

Fördelar med att starta enskild firma:

 • Snabbt och enkelt att registrera, vilket gör att du kan komma igång fort.
 • Mindre kostnader vid uppstart.
 • Kan enkelt drivas av en enda person, även vid medelstor omsättning.
 • Som enskild person med enskild firma, får du möjligheter att göra avdrag på allt som kan ingå i verksamheten.
 • Inget krav att det måste finnas ett företagskonto, samt inget krav på aktiekapital.
bokföring enskild firma

Innan du startar enskild firma

Precis som med allt i livet gäller det att tänka på vad du gör, och att du verkligen har underlag för att starta enskild firma. Det är absolut ingen skillnad på att starta enskild firma eller aktiebolag när det gäller det. Den enda skillnaden kan vara att du riskerar att förlora mindre kapital, genom att börja med en enskild firma för att pröva vingarna.

Ingen vill förlora, vilket gör att det alltid är lika viktigt att skaffa kunskap om marknaden och vad kunderna inom just ditt avsedda område söker efter. Detta gör du via en marknadsundersökning, där du får svar på om det verkligen finns en marknad för det du ämnar satsa på. Du får också svar på om marknaden är stor nog för att rymma dig som en ytterligare aktör inom samma område.

Efter detta är det dags att tänka på lokalisering. Även här måste du göra en lokal marknadsföring. Denna är ytterst viktigt om du enbart driver landbaserad verksamhet. I det fallet är det ytterst viktigt att välja lokaler på rätt plats för att lyckas. Förutom det måste du givetvis ha leverantörer och eventuell plats för att lagra produkter som ska säljas.

Olika sätt att starta enskild firma

Alla som vill kan starta enskild firma mycket enkelt, genom att gå till Skatteverket med alla de dokument som krävs. Inget av detta är svårt, och du kan redan ha startat din verksamhet. Detta då du tillåts gå tillbaka 12 månader efter att den enskilda firman har tecknats för att föra in verksamheten i det nya företaget.

Genom att bara driva en verksamhet som enskild person utan registrerat företag, kommer du i stort sett redan ha tagits upp som personligt ansvarig för det du gör. Du ska dock alltid se till att registrera din verksamhet, då detta gör all redovisning mycket enklare.

Förutom detta finns det andra sätt att registrera och starta enskild firma. Detta är via ”Starta Enskild Firma” på nätet. Detta är en del av Svensk Bolagsförmedling, där de erbjuder ett enklare och snabbare sätt att registrera din verksamhet som enskild firma. Här kostar detta bara 499 kronor exklusive moms. För denna lilla summa får du allt på bordet från registrerad firma till F-skatt.

Detta ingår i Starta Enskild Firma paketet:

 • Som nya kund får du 3 månaders provtid med Fortnox Bokföringsprogram, där det även ingår faktureringsfunktioner.
 • Informativ dokumentation, där du kan läsa om allt som är viktigt för dig som startar eget företag i form av enskild firma.
 • Gratis samtal vid uppstart med en professionell personlig rådgivare.
 • Möjligheter att inom en period av 12 månader kostnadsfritt uppgradera till aktiebolag.

Starta Enskild Firma På Mindre Än 5 Minuter!

starta enskild firma

Sammanfattning – Starta enskild firma

Om vi ska sammanfatta starta enskild firma lite snabbt, kommer detta vara ett perfekt val för dig när du vill komma igång med en verksamhet. Här kan du starta med minsta möjliga insats av kapital, samt att du får en enkel drift av företaget sett till alla delar och aspekter. För dig som vill starta eget är det dock alltid lika viktigt att göra en grundlig marknadsanalys och undersökning. Detta för att du vill ha en bra grund att lyckats med din verksamhet.

När du sedan ser att verksamheten och företaget mår bra och har en omsättning som tillåter, är det alltid bäst att driva ditt företag i form av ett aktiebolag.